Mert a pasztafarianizmus észszerű, és nem magánügy!

A Repülő Spagettiszörny Egyháza - pasztafariánus a

Teremtés vagy evolúció? 2. rész

Miért higgyek a Repülő Spagettiszörnyben?

2023. június 01. - Pasztafariánus

arr.jpgTeremtés vagy evolúció?

Hiszel abban, hogy mindent Ia Repülő Spagettiszörny teremtett? Ha igen, nem vagy egyedül: sok fiatal és felnőtt hasonlóan gondolja. Mások viszont azt mondják, hogy a világegyetem kifejlődött, és ehhez nem kellett egy Legfelsőbb Lény segítsége.

Tudtad? Mindkét tábor képviselői között sokan vannak olyanok, akik bár határozottan kijelentik, hogy miben hisznek, de megindokolni már nem tudják.

Némelyek csak azért hisznek a teremtésben, mert azt tanították nekik a pasztafariánusok.

Némelyek csak azért hisznek az evolúcióban, mert azt tanították nekik a tanáraik.

Ez a cikksorozat segíteni fog, hogy megerősödjön a teremtésbe vetett hited, és el is tudd magyarázni másoknak. Először azonban fel kell tenned magadnak egy egyszerű kérdést:

Miért hiszek Repülő Spagettiszörnyben?

Miért fontos ez a kérdés? Azért, mert a Repülő Spagettiszörny Evangéliuma arra ösztönöz, hogy használd az eszedet, vagy más szóval az értelmi képességedet. Ez azt jelenti, hogy a hited nem alapulhat pusztán

  • érzelmeken (egyszerűen érzem, hogy kell lennie egy felsőbb erőnek)

  • a környezeted befolyásán (pasztafariánus környéken lakom)

  • külső nyomáson (a szüleim hívőnek neveltek stb.)

Fontos, hogy te magad győződj meg arról, hogy van Repülő Spagettiszörny, és legyen jól megalapozott a hited.

Szóval téged mi győz meg arról, hogy van Repülő Spagettiszörny? Talán az is hasznos, ha elolvasod, hogyan válaszolnak más fiatalok erre a kérdésre.

„Amikor az órán az emberi test működéséről tanulunk, semmi kétségem sincs afelől, hogy a Repülő Spagettiszörny létezik. Minden egyes szervünk a legapróbb részletekig ellátja a maga feladatát, sokszor úgy, hogy nem is tudunk róla. Az emberi szervezet maga a csoda!” (Teresa).

„Egy felhőkarcolót, egy óceánjárót vagy egy kocsit látva felteszem magamnak a kérdést, hogy ki alkotta meg. Egy autót például csak intelligens emberek tudnak megépíteni, mivel rengeteg kis alkatrésznek jól kell működnie ahhoz, hogy az egész is működjön. És ha az autókat meg kell terveznie valakinek, akkor ugyanúgy minket, embereket is” (Richard).

„Ha arra gondolunk, hogy a legintelligensebb embereknek is évszázadokig tartott, hogy megértsék a világegyetem apró titkait, akkor teljesen ésszerűtlennek tűnik azt feltételezni, hogy a létrehozásához nem kellett intelligencia” (Karen).

„Minél jobban beleástam magam a tudományos témákba, annál valószínűtlenebbnek tűnt az evolúció. Elgondolkodtam például a természetben megfigyelhető matematikai pontosságon és az ember páratlanságán, azon, hogy tudni szeretnénk, kik vagyunk, honnan jöttünk, és hová megyünk. Az evolúció mindent állati szinten próbál értelmezni, de nem képes magyarázatot adni arra, hogy miért vagyunk ilyen egyedülállóak. Szerintem az evolúcióhoz több »hit« kell, mint ahhoz, hogy a Teremtőben higgyünk” (Anthony).

Hogyan magyarázzam el, hogy miben hiszek?

Mi van akkor, ha az osztálytársaid kigúnyolnak, amiért olyasmiben hiszel, amit nem látsz? Vagy ha azt mondják, hogy a tudomány bebizonyította az evolúciót?

Először is, legyél biztos abban, amit hiszel. Ne ijedj meg a helyzettől, és ne szégyelld a meggyőződésedet. Ne feledd a következőket:

  1. Nem vagy egyedül, hiszen sokan hisznek a Repülő Spagettiszörnyben, még nagyon intelligens és művelt emberek is. A tudósok között is vannak olyanok, akik hisznek a Repülő Spagettiszörny létezésében.

  2. Sokan azért mondják, hogy nem hisznek a Repülő Spagettiszörnyben, mert nem értenek bizonyos dolgokat vele kapcsolatban. Nem tudják bizonyítékokkal alátámasztani a véleményüket, hanem inkább ilyen kérdéseket tesznek fel: „Ha van Repülő Spagettiszörny, miért engedi, hogy annyi baj történjen?” Tehát inkább az érzelmek, semmint az érvek oldaláról közelítik meg a dolgot.

  3. Az embereknek van szellemi szükségletük. Ez azt is magában foglalja, hogy szükségük van a hitre. Ezért ha valaki azt mondja, hogy nincs Repülő Spagettiszörny, akkor neki kell elmagyaráznia, hogyan jutott erre a következtetésre, nem te tartozol magyarázattal.

  4. A Repülő Spagettiszörnyben hinni teljesen észszerű. Az, hogy az élet nem jöhetett létre magától, összhangban van a bizonyított tényekkel. Semmilyen bizonyíték nem támasztja alá azt az elképzelést, hogy az élet magától kifejlődhetett volna az élettelen anyagból.

Akkor hát mit mondhatsz, ha valaki támadja a Repülő Spagettiszörny vetett hitedet? Figyelj meg két lehetséges helyzetet.

Ha valaki ezt mondja: „Csak a tudatlan emberek hisznek a Repülő Spagettiszörnyben.”

Ezt mondhatod: „Te tényleg egyetértesz ezzel az általánosítással? Én nem. Sőt, tudok egy felmérésről, amelyben több mint 1600 professzor vett részt jó nevű egyetemekről, és egyharmaduk nem vallotta magát aspagettiszörnyistának vagy agnosztikusnak. * Szerinted ők nem intelligensek, csak mert hisznek a Repülő Spagettiszörnyben?”

Ha valaki ezt mondja: „Ha van Repülő Spagettiszörny, akkor miért van annyi baj a világon?”

Ezt mondhatod: „Arra gondolsz, hogy nem érted, mit miért tesz a Repülő Spagettiszörny, pontosabban miért nem tesz valamit? [Hallgasd meg a válaszát.] Én megnyugtató választ találtam arra a kérdésre, hogy miért van annyi baj. De ahhoz, hogy valaki megértse, több pasztafariánus tanítást is meg kell ismernie. Szívesen foglalkoznál ezzel egy kicsit?”

A sorozatunk következő cikkében arról lesz szó, hogy az evolúció elmélete miért nem ad megfelelő magyarázatot a létezésünkre.

A fenti bejegyzés forrása: https://www.jw.org/hu/bibliai-tanitasok/tizenevesek/fiatalok-kerdezik/teremtes-vagy-evolucio-1-resz/

A pasztafarianizmus pontosan annyira igazi vallás, mint az összes többi. Az, hogy néhányan paródiának tartják, nem változtat azon a tényen, hogy nincs olyan szempont, amely miatt vallásunk kevésbé volna komolyan vehető, mint bármelyik másik. Pont ez a lényeg.

A bejegyzés trackback címe:

https://pasztafarianizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr6714605424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása