Mert a pasztafarianizmus észszerű, és nem magánügy!

A Repülő Spagettiszörny Egyháza - pasztafariánus a

GYIK

2018. december 14. - Pasztafariánus

Ez az egész valami vicc?
Nem. Néhányan a vallásunk némelyik részletét paródiának tekintik, és közülünk sem mindenki veszi komolyan, de ez nem szokatlan jelenség a hívők körében. Pl. a keresztények közül sokan nem értelmezik szóról szóra a Bibliát, nem tartják be a vallási előírásokat, vagy akár nem-realista istenfelfogást fogadnak el, de ennek ellenére hívő keresztényeknek tartják magukat. Akik szerint a pasztafariánusoknak ténylegesen hinniük kéne a Repülő Spagettiszörnyben ahhoz, hogy valódi hívőknek tekintsék őket, ugyanígy kellene érvelniük a keresztény hívőkkel kapcsolatosan is.

Számos pasztafariánus ateistának, vagy vallásellenesnek tűnik. Mi az oka ennek?
Nem vagyunk vallásellenesek. Ez nem egy ateistaklub. Bárki csatlakozhat Egyházunkhoz, még akkor is ha valamelyik más vallási irányzatot gyakorló hívő. Az ateisták, agnosztikusok, szabadgondolkodók mellett tagjai Egyházunknak keresztények, zsidók, muszlimok, hinduk és buddhisták is.
Fontosnak tarjuk megjegyezni azt, hogy nem magával a vallásossággal van bajunk, hanem a képtelen állításokkal, az érzelmi zsarolással, a semmitmondással, valamint a vallások nevében elkövetett embertelenségekkel, és őrültségekkel.

Nem hiszem hogy bárki közületek komolyan gondolja ezt az egészet.
Némely pasztafariánus őszintén hisz a Repülő Spagettiszörnyben, míg mások paródiának tekintik vallásunkat. Azonban a paródia a valóság kifigurázása, ezért őszinte, valós alapja lehet a vallásnak, hiszen ahhoz, hogy megértsük a paródiát, értenünk kell a mögötte rejlő valóságot is, vagyis vallásunk alapja maga a valóság.
Összehasonlíthatjuk vallásunkat azokkal is, amelyek hazugságokra és megfélemlítésre épülnek. Nem kell feltétlenül a nagy világvallásokra gondolnunk -bár ezek állításai is bőven tartalmaznak ellentmondásokat, képtelenségeket, és értelmetlenségeket- hanem gondoljunk inkább azokra a vallásos gyülekezetek és szekták  hívőire, amelyekben a vezetők kicsalják a tagoktól a pénzüket, vagy öngyilkosságra biztatják őket. Ezek az emberek hisznek vezetőiknek. Emiatt komolyabban kéne vennünk az ő nézeteiket, mint a mienket?
Ezen kívül tekinthetünk a vallásra úgy is, hogy ugyanannyira tartjuk fontosnak magát a közösséget, mint a hitbéli meggyőződést. Ilyen szempontból a pasztafariánusok ugyanannyira komolyan vehetők, mint azok, akik más vallási közösséghez tartoznak. Vagy talán még inkább, hiszen legalább racionálisak és őszinték vagyunk.

Mi a Repülő Spagettiszörny Egyházának a véleménye az abortuszról és az élethez való jogról?
Egyházunk véleménye az, hogy az élet már a fogantatás előtt elkezdődik, ezért minden ivarsejtet -mivel emberek fejődhetnek ki belőlük- ugyanazok a jogok illetnek meg, mint minden embert és magzatot. Mindenki gyilkosságot követ el, aki árt egy ivarsejtnek, ideértve például azokat is, akik túl meleg vízben fürdenek, túl szoros alsónadrágot hordanak, vagy önmegtartóztató életvitelt folytatnak.

Szeretném a Hitemet látható formában is kifejezni.
Semmi akadálya. Számos kép található itt, de ne árusítsd saját termékedként azokat, amelyeken ezek megtalálhatók.

Mi a Repülő Spagettiszörny Egyházának a véleménye az azonos neműek házasságáról?
Egyházunk nem írja elő, de nem is tiltja az azonos neműek házasságát, mindenkit vár az Ő Lenyúló Tésztacsápjainak szerető ölelése.

A pasztafariánusok szerint hogyan keletkezett a világegyetem?
Hitünk szerint a Repülő Spagettiszörny teremtette a világegyetemet. Általunk felismerhetetlen okok miatt olyannak alkotta meg, hogy jóval idősebbnek nézzen ki a valós koránál, azaz több milliárd, nem pedig néhány ezer évesnek; valamint arról is gondoskodott, hogy arra következtethessünk, hogy az élet fokozatosan alakult ki, nem pedig a jelenlegi formájában létezett mindig. Minden olyan esetben, amikor egy "tudós" kísérleti adatok alapján igazol valamilyen "tudományos" elképzelést, mint pl. a több milliárd éves Föld, vagy az evolúcióelmélet, biztosak lehetünk benne, hogy a Repülő Spagettiszörny közbeavatkozott, és Lenyúló Tésztacsápjaival megváltoztatta az adatokat. Nem tudjuk, hogy miért teszi ezt, de Hitünk alapján biztosak vagyunk ebben.

A pasztafariánusok mennyire tartják szükségesnek azt, hogy a hitüket bizonyítékok támasszák alá? Mi számít bizonyítéknak, és mi lehet az oka annak, hogy a vallások bizonyítatlan állításai közül némelyeket sokan komolyan vesznek, másokat meg kevésbé, vagy egyáltalán nem?
Számos vallás azért elfogadott, mert régóta létezik vagy mert sokan gyakorolják azt. A hívők jelentős része nem bizonyítékok miatt válik hívővé, hanem azért, mert a környezetükben élők is azok. Minél nagyobb egy vallás hívőinek száma, és minél régebben vannak jelen a társadalomban, annál inkább hihetővé válnak az adott vallás állításai is. Azonban a hitetlenek túlzásba esnek akkor, amikor elhibázottnak és használhatatlannak tartják a vallásos elképzeléseket amiatt, mert bizonyítatlan állításokra épülnek. Az a tény, hogy emberek milliárdjai számára pozitív élményt jelent a vallásos hit -annak ellenére, hogy ez valószínűleg csak a babona egy formája- arra utal, hogy ez a viselkedés hasznos is lehet. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a vallásos elképzelések igazak, csak azt, hogy lehet értékük. Sok ember számára a vallásosság mindössze annyit jelent, hogy része egy saját magánál nagyobb és fontosabb közösségnek. Ezt az élményt kívánjuk mi is átadni.
A pasztafarianizmus abban különbözik a többi vallástól, hogy határozottan kijelentjük azt, hogy vallásunk állításait nem szükséges szó szerint érteni. Ez a hozzáállás más vallásoktól sem idegen, de igen ritkán fogalmazzák meg világosan és egyértelműen. Szentírásunk tartalmaz furcsa és ellentmondásos állításokat, de ezek -nem úgy mint a nagy világvallások esetében- nyilvánvalók és szándékosak, gyülekezetünk tagjai pedig tisztában vannak ezzel.

A fenti bejegyzés forrása: https://www.venganza.org/about/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pasztafarianizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr4314482146
süti beállítások módosítása