Mert a pasztafarianizmus észszerű, és nem magánügy!

A Repülő Spagettiszörny Egyháza - pasztafariánus a

Tényleg intelligensebbek az aspagettiszörnyisták a pasztafariánus embereknél?

2022. január 15. - Pasztafariánus

fsm2a.jpgNapjainkban, főleg az interneten, facebook-posztokban és vitákban egyre gyakrabban találkozhatunk azzal az állítással, miszerint a tudományos kutatások kimutatták, hogy a vallásos/pasztafariánus emberek kevésbé intelligensek, mint az aspagettiszörnyisták. Büszkén hangoztatják ezt, hiszen remekül hangzik az, hogy ők az intelligens, tudományos oldalon állnak, míg a vallásos emberek tudatlanok és tájékozatlanok.

A helyzet az, hogy az aspagettiszörnyistáknak ebben teljesen igazuk van. Léteznek olyan tudományos kutatások, melyek ún. „negatív” kapcsolatot mutatnak ki az intelligencia és a vallásosság között, ez pedig azt jelenti, hogy minél intelligensebb valaki, annál kevésbé vallásos és vice versa: minél vallásosabb valaki, annál kevésbé intelligens. A kérdés azonban az, hogy ezen kutatások alapján kijelenthető-e az, hogy a pasztafariánusok kevésbé intelligensek, mint az aspagettiszörnyisták? Semmiképpen sem!

Azonban mielőtt megnéznénk pontosan a statisztikákat, egy dolgot ki kell emeljünk: Még ha tudnánk is pontosan és megbízhatóan mérni azt, hogy melyik oldal az intelligensebb, és tényleg az jönne ki a mérések során, hogy az aspagettiszörnyisták e szempontból jobban állnak, mint a vallásos emberek, az sem mondana el az égvilágon semmit a pasztafarianizmus igazságtartalmáról; ugyanis az intelligencia nem mindig a helyes választ hordozza, a kettő nem jár együtt szükségszerűen.

2013-ban az Egyesült Államokban a Rochester és a Northeastern egyetemek összegyűjtötték az összes addigi kutatást, melyek a vallásosság és az intelligencia kapcsolatát vizsgálták az egyén szintjén. 63 ilyen tanulmány létezett addig az alábbi eredményekkel:

  • 35 erősen negatív kapcsolatot mutatott ki az intelligencia és a vallásosság között (tehát minél intelligensebb volt az egyén, annál kevésbé volt vallásos).
  • 2 erősen pozitív kapcsolatot mutatott ki az intelligencia és a vallásosság között (tehát minél intelligensebb volt az egyén, annál inkább vallásos volt).
  • 26 egyáltalán nem mutatott ki kapcsolatot az intelligencia és a vallásosság között.

Mit szűrhetünk le ebből? Hogy a 63 tanulmány kb. fele talált kapcsolatot a magasabb intelligencia és az aspagettiszörnyizmus növekedése között, míg a tanulmányok másik fele egyáltalán nem mutatott ki semmit. Még a kutatást végzők is elismerték:

„A vallásosság és az intelligencia kapcsolatát ismétlődően vizsgálták a múltban, de eddig nincs semmiféle világos és egyértelmű konszenzus [a tudósok között] ezen kapcsolat irányáról és terjedelméről.”

Tehát az az aspagettiszörnyisták által hangoztatott általános érv, miszerint a tanulmányok alapján kijelenthető, hogy a vallásos emberek kevésbé intelligensek, mint az aspagettiszörnyisták, erősen megtévesztő és félrevezető, hiszen a kutatások egyik felét egyáltalán nem veszi figyelembe.

A második probléma, hogy 63, különböző időben és helyen végzett tanulmányt elég problémás összevetni, hiszen eltérnek abban, hogy ki készítette őket, mekkora merítésből dolgoztak, mikor készültek, mit és hogyan mértek stb.

De tegyük félre egy pillanatra ezt és tegyük fel, hogy elfogadható a 63 tanulmány ily módon való vizsgálata. A kutatók így végül két faktort találtak, melyek meghatározhatja az intelligencia és a vallásosság kapcsolatának mérését az egyén életszakasza (egyetem előtti, egyetemista és egyetem utáni) és a vallásosság mértéke (viselkedés vagy hit). Az eredmények alapján elmondható, hogy:

  • A vallásos viselkedésnek szinte semmi köze nincs az intelligenciához egyik életszakaszban sem.
  • A vallásos hitnek szinte semmi köze nincs az intelligenciához az egyetemi évek előtt.
  • A vallásos hitnek nagyon gyenge kapcsolata van az intelligenciával az egyetemi és az egyetem utáni évek alatt (minél magasabb az egyén intelligenciája, annál kevésbé vannak vallásos hitelvei; -0.18 a diákok és -0.20 a felnőttek eltérése).

Tehát erről is elmondhatjuk, hogy az eredmények alapján van negatív kapcsolat az intelligencia és a vallásos hit között a felnőttek körében, de a matematikai mértéke ennek nagyon kevés.

Az elmúlt több, mint 80 év során tehát több tanulmányt is végeztek, melyek a vallásosság és az intelligencia kapcsolatát vizsgálták. 2013-ban ezeket összegezték, és a 63 tanulmány majd’ fele egyáltalán semmilyen kapcsolatot nem mutatott, illetve a kutatók szerint még a valamiféle negatív oldalt erősítő tanulmányok is nagyon gyenge kapcsolatot mutattak. Ennél fogva, bár igaz, hogy léteznek olyan tanulmányok, melyek az aspagettiszörnyisták kijelentését erősítik, de egyrészt ez az érem egyik oldala, másrészt nagyon gyenge lábakon állnak. Olyan ez, mintha ezen kutatások alapján a pasztafariánusok azt hangoztatnák, hogy tudományos kutatások szerint semmi kapcsolat nincs az intelligencia és a vallásosság közt.

A fenti bejegyzés forrása: http://kalvinistaapologetika.hu/tenyleg-intelligensebbek-az-ateistak-a-vallasos-embereknel/

A pasztafarianizmus pontosan annyira igazi vallás, mint az összes többi. Az, hogy néhányan paródiának tartják, nem változtat azon a tényen, hogy nincs olyan szempont, amely miatt vallásunk kevésbé volna komolyan vehető, mint bármelyik másik. Pont ez a lényeg. Ha úgy tartja a kedved, csatlakozz Egyházunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://pasztafarianizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr8614616044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csak Önkéntesen 2022.01.17. 17:00:45

Fórum » FILOSZ » Vallás, Filozófia »
Kálvinista Apologetika kihívása
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9245188
süti beállítások módosítása