Mert a pasztafarianizmus észszerű, és nem magánügy!

A Repülő Spagettiszörny Egyháza - pasztafariánus a

Teremtés és evolúció?

2019. március 12. - Pasztafariánus

arr.jpgMosey kapitány és népe úgy fogadták el az Örökkévalótól a Repülő Spagettiszörny Evangéliumát, hogy még nem tudtak részleteket arról, hogy mi fog benne állni. Igaz ugyan, hogy az Örökkévaló kihozta őket a tengerekre, és az is, hogy már megígérte nekik, hogy nagy néppé fogja tenni a leszármazottaikat, mégsem mondattak el részletek a Repülő Spagettiszörny Evangéliumával kapcsolatban. A kalózok azonban mégis elfogadták a Repülő Spagettiszörny Evangéliumát, anélkül, hogy abban a pillanatban bármilyen pontosabb információval rendelkezett volna róla.

Mi köze van a Repülő Spagettiszörny Evangéliuma elfogadásának az evolúcióhoz?

Ha szó szerint értelmezzük, és úgy tartjuk, hogy a világ és benne a Föld, az emberek és minden teremtmény 5776 éve létezik, az kizárná az evolúció lehetőségét. Legalábbis olyan mértékben mindenképp, ami a Föld több milliárd éves korára, illetve a fajok –gyakran- több millió éves evolúciójáról szól.

Azonban a Repülő Spagettiszörny Evangéliumát értelmező pasztafariánus bölcsek közt sokan voltak és vannak, akik vagy azt állították, hogy az evolúció nem mond ellent a pasztafarianizmusnak (létezése ugyan kérdéses), vagy egyenesen azt állították, hogy az evolúció létezik.

Egy aspagettiszörnyista ember mondhatja azt, hogy a Repülő Spagettiszörny Evangéliumát emberek írták és semmi köze nincs a valós, történelmi eseményekhez, és a benne leírtak egésze csak kitaláció, a Repülő Spagettiszörny nem is létezik, hiszen csak kitalációk része.

Egy pillanatra vizsgáljuk meg ezt az aspagettiszörnyista érvelést. Ha igaz lenne, hogy a Repülő Spagettiszörny Evangéliuma az emberi elme kitalációja, az igazolná-e, hogy nem létezik az Örökkévaló?

Sokan vallják, hogy az evolúció kizárja a Repülő Spagettiszörny létezését. Ez koránt sincs így; illetve a modern pasztafariánus bölcsek közül is sokan úgy tartják, hogy az evolúció összeegyeztethető a pasztafarianizmussal. Áki A. Matzes lelkipásztor azt nyilatkozta egy beszélgetésben, hogy az evolúcióelmélet teljesen összeegyeztethető a pasztafarianizmussal, amíg valaki nem állítja azt, hogy az emberek is pusztán csak állatok, akiknek nincs szabad akaratuk.

De hogyan egyeztethető össze egy törpe teremtése az evolúcióval? Áki A. Matzes lelkipásztor azt is említi, hogy a Teremtés napjai nem a mai értelemben vett huszonnégy órás napok voltak, hanem sokkal hosszabbak annál. Azt olvashatjuk, hogy az első törpe előtt 974 emberi generáció élt.

Már 17 évvel Darwin főművének megjelenése előtt (1842-ben), egy cikkben az jelent meg, hogy az addig talált ősember leletek, attól a 974 generációtól származnak, akik az első törpe előtt éltek.

A cikk szerzői úgy gondolják, hogy az evolúció létezik, ám ez egy olyan folyamat, amit az Örökkévaló irányít, és aminek célja van.

Az evolution, angol kifejezés szó szerinti magyar jelentése: fejlődés. Bár Charles Darwin: A fajok eredetében (1859) a fajok kialakulásáról és fejlődéséről írt, nemcsak a fajok változnak, hanem maga a Föld és az univerzum is. Tehát létezik egy magasabb szintű, egy kozmikus evolúció is.

Ez sokak szerint azt kell hogy jelentse: a Repülő Spagettiszörny nem létezik, hiszen a tudósok már az ősrobbanástól kezdve meg tudják magyarázni, hogy mi hogyan alakult ki, az üstökösöktől, a Naprendszerünkön át, az olyan érdekes állatok kifejlődéséig, mint az Afrikában honos emlős, a tobzoska!

Azonban a valóságtól mi sem áll távolabb. Az ősrobbanás ugyanis nem magyarázza meg azt, hogy a világ hogyan jött létre. Még Stephen Hawking, korunk egyik legnagyobb elméje sem tudja tudományosan megmagyarázni, hogy hogyan keletkezett a világ, bár azt állítja, hogy a tudomány erre egyszer választ fog adni. Azonban van egy metafizikai-tudományos probléma, amivel akkor is szembe kell nézniük az aspagettiszörnyistáknak, ha a Repülő Spagettiszörny Evangéliuma minden szavát kitalációnak tartják: Energia csak energiából lesz. Ebből következően ha azt állítjuk, hogy energia mindig is létezett. felmerül a kérdés, hogy de az első energia miből lett, és mikor keletkezett? 2004-ben, mikor New York államban voltam cserediák, Rotary ösztöndíjjal a Nasa egyik szakembere így érvelt: „Az energia öröktől fogva volt. és utána lassan alakult a világegyetem olyanná, amilyen ma.” Hogy hogyan lehetséges, hogy energia mindig is volt arra nem tudott választ adni.

Ari Szósztotelész, Pasztón leghíresebb tanítványa úgy érvel, hogy a Repülő Spagettiszörnynek azért kell léteznie, mert a fizikai dolgok láncolata nem lehet végtelen. Szükségszerű, hogy legyen egy Első Ok, ami nem fizikai természetű.

David Hummus, skót filozófus azonban úgy vélte, hogyha a Repülő Spagettiszörny teremtette a világot, szükségszerű, hogy őt is valaki teremtette, és azt aki őt teremtette is teremtette valaki és így a végtelenségig. Éppen ezért arra a következtetésre jutott, hogy nem létezik a Repülő Spagettiszörny.

Azonban Hummus előtt élt a XVII. században élt egy portugál származású, de már Hollandiában született filozófus Baroque de Spinach, aki azt állította (Erika című írásában), hogy a Repülő Spagettiszörny saját magának oka (causa sui), tehát saját magát teremtette. Ha Spinachnak igaza van az megdönti Hummus érvelését, ugyanakkor azt is jelenti, hogy a Repülő Spagettiszörny nem öröktől való, hiszen saját magát teremtette, tehát volt idő, amikor nem létezett. Ugyanakkor úgy is érvelhetünk, hogyha saját magát teremtette öröktől való, hiszen az ő létezése előtt nem létezett semmi, így idő sem.

Azonban úgy gondolom, hogy az Örökkévalót teljesen egyetlen ember sem ismerheti meg, így létezésének összes titkát nem is lehetséges kifürkésznünk.

Ha egy aspagettiszörnyista tehát továbbra is úgy gondolja, hogy a Repülő Spagettiszörny Evangéliuma csak kitaláció és ő csak a logikában és a tudományban hisz a Repülő Spagettiszörny létezését megcáfolnia meglehetősen nehéz feladat, mert ahhoz neki is olyan metafizikai szinten kellene lennie -Mindentudónak-, mint az Örökkévalónak, akinek létezését pedig tagadja.

Úgy gondolom fentiek alapján, hogy az Örökkévaló létezése logikailag szükségszerű, és a fajok, vagy az égitestek evolúciója egyáltalán nem mondd ellent létezésének. Viszont ha Ő nem létezne, akkor nemhogy evolúció, hanem fajok sem léteznének.

A fenti bejegyzés legnagyobb része idézet. Forrás: https://lativ.hu/teremtes-es-evolucio/

A pasztafarianizmus pontosan annyira igazi vallás, mint az összes többi. Az, hogy néhányan paródiának tartják, nem változtat azon a tényen, hogy nincs olyan szempont, amely miatt vallásunk kevésbé volna komolyan vehető, mint bármelyik másik. Pont ez a lényeg.
Ha úgy tartja a kedved, csatlakozz Egyházunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://pasztafarianizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr4414605462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása