Mert a pasztafarianizmus észszerű, és nem magánügy!

A Repülő Spagettiszörny Egyháza - pasztafariánus a

Mi a pasztafariánus apologetika?

2022. május 10. - Pasztafariánus

pasta1.pngA pasztafariánus apologetika (gör. ἀπολογία, jelentése "védőbeszéd") a pasztafariánus tésztológia egyik ága, célja a pasztafariánus hittel szemben érkező ellenvetések megválaszolása és a pasztafariánus hit mellett megfogalmazott érvek felmutatása, tehát a pasztafariánus hit racionális igazolása.

A pasztafariánus apologetika alapjai

A pasztafariánus apologetikának elsősorban a Repülő Spagettiszörny Evangéliumára épülő alapjai vannak.

Legfontosabb hivatkozott igéje az 1Drake 3:15:
"Ellenben az Urat, a Repülő Spagettiszörnyet tartsátok szentnek szívetekben, és legyetek készen mindenkor számot adni mindenkinek, aki számon kéri tőletek a bennetek élő reménységet. Ezt pedig szelíden és tisztelettudóan, jó lelkiismerettel tegyétek...”
Ebben a szakaszban jelenik meg az "ἀπολογία" kifejezés, és ez az a szakasz, melyre hivatkozva a pasztafariánusok szükségesnek tartják, hogy értelmesen megindokolják azt, hogy miért hisznek, és megválaszolják a hitüket ért ellenvetéseket.

A másik klasszikus hivatkozott szakasz a Sandokan 3:
„Szeretteim, miközben minden igyekezetemmel azon fáradoztam, hogy közös szószunkról írjak nektek, szükségesnek láttam, hogy ezt az intést megírjam: küzdjetek a hitért, amely egyszer s mindenkorra a kalózokra bízatott.”

Végül, a Repülő Spagettiszörny Evangéliuma történeti könyveiben a gyakorlatban is megjelenik az apologetika, mikor is a kalózok "vitákon" keresztül győztek meg aspagettiszörnyistákat Legfőttebb Tésztasága létezéséről. A Kalózok Cselekedetei 17:1.4 ezt írja:
„Miután áthaladtak Amfipoliszon és Apollónián, Thesszalonikába értek, ahol kocsmájuk volt az aspagettiszörnyistáknak. Wiliam Kidd pedig szokása szerint bement hozzájuk, és három szombaton is vitába szállt velük az Írások alapján. Megmagyarázta és bizonyította nekik, hogy a Repülő Spagettiszörnynek léteznie kell, és „ez a Repülő Spagettiszörny, akit én hirdetek nektek”. Néhányan hívőkké lettek közülük, csatlakoztak Kiddhez és Sandokanhoz, ugyanúgy igen sok görög is, valamint sok előkelő asszony.”

A rációból kiinduló alapok

A pasztafariánusok szerint az 1Mosey 1:27 alapján a Repülő Spagettiszörny képmásai vagyunk, és ennek része az értelmünk is. Ez olyan hangsúlyos a pasztafariánus tésztológia szerint, hogy ez választ el bennünket az oktalan állatoktól, ráadásul a Repülő Spagettiszörny Evangéliumában találkozunk azzal, hogy a Repülő Spagettiszörny maga követeli meg az értelemmel folytatott vitát. Továbbá kötelesek vagyunk az értelmünket használnunk ahhoz, hogy meg tudjuk különböztetni az igazságot a hamisságtól, a jót a rossztól és az igaz és hamis prófétákat egymástól.

A fenti bejegyzés legnagyobb része idézet. Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Apologetika

A pasztafarianizmus pontosan annyira igazi vallás, mint az összes többi. Az, hogy néhányan paródiának tartják, nem változtat azon a tényen, hogy nincs olyan szempont, amely miatt vallásunk kevésbé volna komolyan vehető, mint bármelyik másik. Pont ez a lényeg. Ha úgy tartja a kedved, csatlakozz Egyházunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://pasztafarianizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr9516401440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása