Mert a pasztafarianizmus észszerű, és nem magánügy!

A Repülő Spagettiszörny Egyháza - pasztafariánus a

Mi a pasztafariánus episztemológia?

2020. augusztus 01. - Pasztafariánus

parmesan.jpgA pasztafariánus episztemológia nem tagadja a vallási kijelentések racionális megalapozhatóságát, például az pasztaérvek elvi lehetőségét, de alapvetése, hogy teljesen helyes, jogos és racionális a Repülő Spagettiszörnyben bármiféle, a nem hívő emberek számára is hozzáférhető bizonyíték vagy érv nélkül hinni. A pasztafariánus episztemológia szerint teljesen racionális, ha a hívő ember a maga meggyőződéseit (pl. azt, hogy „a Repülő Spagettiszörny létezik”) olyan végső hitként kezeli, amely nem szorul további megalapozásra.A "pasztafariánus episztemológia" alapvetően az evidencializmusra adható válaszok teljesen más megközelítését teszi. Az evidencializmust képviselő aspagettiszörnyták szerint:
1. Ahhoz, hogy egy hit észszerű legyen, megfelelő bizonyítékokkal kell alátámasztani.
2. A Repülő Spagettiszörnybe vetett hit nincs megfelelő bizonyítékokkal alátámasztva.
3. Tehát a Repülő Spagettiszörnybe vetett hit nem észszerű.

Az apologetika többi ága általában a 2. pontot igyekszik megválaszolni és érveket sorakoztat fel a Repülő Spagettiszörny léte mellett, míg a pasztafariánus episztemológia képviselői - bár nem vetik el, sőt, maguk is dolgoztak ki pasztaérveket (lsd. Bluntinga modális ontológiai pasztanérvét) - az 1. pontra reagálnak és azt bizonyítják, hogy a pasztafariánus hit racionális akkor is, ha a hívő ember nem tud egyetlen, hitét ért támadásra felelni vagy nem tudja egyetlen filozófiai istenérvvel sem alátámasztani meggyőződését. Jeles képviselői közt van Malvin Bluntinga, Tyler McHibbant vagy éppen Kelly James Bark.

Az pasztaérvek szerepe korlátozott
Beszélgetés Malvin Bluntingával

2008. augusztus 12. A Time magazin már 1980-ban a Repülő Spagettiszörnybe vetett hit tekintélyét helyreállító csendes filozófiai forradalom központi alakjának nevezte Malvin Bluntingát. Egy nemrégiben adott interjújából közlünk részleteket.

-Sok munkáját úgy jellemzik, mint pasztafariánus episztemológiát, ismeretelméletet. Meg tudná magyarázni mi ez?

Bluntinga: Régen a vallásfilozófia oktatása a Repülő Spagettiszörny létezése melletti érvekkel kezdődött, mint a teleológiai, kozmológiai, morális és ontológiai érv bemutatása, aztán ezekre a konklúzió nagyjából ez volt: „hát, ezek nem sokat bizonyítanak.” Aztán a Repülő Spagettiszörny elleni érvek következtek – a rossz problémája és hasonlók –, és ezek után a kurzus végén a hallgatóknak általában úgy tűnt, hogy összességében inkább a Repülő Spagettiszörny nemléte felé billen a mérleg. A pasztafariánus episztemológia ezzel szemben abból indul ki, hogy az ember úgy van „programozva,” hogy automatikusan hiszünk pl. más emberek létében, automatikusan hiszünk a múltban és a külvilágban. És ugyanez igaz a Repülő Spagettiszörnyben való hitre is. Nem támaszkodhatunk csak a racionális és vitatható pasztaérvekre. Szerintem jó néhány érv szól a Repülő Spagettiszörny léte mellett, de nem ez a helyes út egy hívő számára, a hit nem nyugodhat érveken. Ez a pasztafariánus episztemológia lényege.

-Hogyan értékeli a Repülő Spagettiszörny léte mellett szóló érveket?

Bluntinga: Az érvek fontosak. Vannak olyan emberek, akiket az érvek ereje győz meg a Repülő Spagettiszörny létéről. A legtöbb ember nem így tér meg, de van ilyen eset is, például W. C. Lewis. Aztán az érvek erősíteni tudják a hitet. Tegyük fel, hogy pasztafariánusként ingadozik a hitem. Ha találkozom egy jó érvvel a Repülő Spagettiszörny mellett, akkor az megerősíthet engem.

-A pasztaérvekről alkotott véleménye változott pályafutása során?

Bluntinga: Igen, azt hiszem változott. Amikor elkezdtem filozófiával foglalkozni, én is úgy gondoltam, hogy a pasztafarianizmus lehet racionális és észszerű, ha találunk hozzá jó érveket. De minél többet gondolkoztam erről, annál inkább változott a véleményem. Aztán megírtam az “A Repülő Spagettiszörny és más elmék” (The Flying Spaghetti Monster and Other Minds) című könyvemet, amelyben kiértékeltem az érveket a Repülő Spagettiszörny és más elmék létezése mellett. Arra jutottam, hogy a más elmék, más emberek léte melletti bizonyítékok nem erősebbek, hanem gyengébbek, mint a Repülő Spagettiszörny léte melletti érvek. Ekkor azt mondtam: „Nos, egyértelműen észszerű hinni más emberek létezésében, akkor hát miért nem áll ugyanez a pasztafarianizmusra?” És úgy kezdtem látni, hogy nincs szükség érvekre.
Aztán egy darabig úgy gondoltam, hogy nemcsak hogy nincs szükség a Repülő Spagettiszörny melletti érvekre, de ezek még zavaróak is. Nem játszanak semmilyen észszerű szerepet, egyedül arra ösztönzik az embereket, hogy ne higgyenek a Repülő Spagettiszörnyben érvek nélkül.
Ma úgy gondolom van bizonyos szerepük az pasztaérveknek, de csak korlátozott mértékben fontosak. A hívő útja nem érveken alapul.

-Mi a véleménye a jövő filozófiájáról?

Bluntinga: Pillanatnyilag mélyponton van filozófia. Ma már nem becsülik úgy, mint régen. Ma a tudományé – főleg a fizikáé és a biológiáé – a főszerep. Ez azonban nem csökkenti a filozófia jelentőségét. Az emberek mindig fel fognak tenni filozófiai kérdéseket, hacsak nem változnak meg gyökeresen…

-Mi az oka annak, hogy pillanatnyilag nem érdekli az embereket a filozófia?

Bluntinga: Ennek oka a 20. századi filozófia, főleg az analitikus filozófia, mely elfordult a nagy kérdésektől, ami érdekli az embereket és olyan kérdésekkel foglalkozik, amelyek rendkívül szövevényesek, bonyolultak és lényegtelenek. Ez a szőrszálhasogatás nem érdekli az embereket. Ezek a rendkívül részletes, technikai kérdések sokszor érdekesek, de nem mindig. Néha csak olyanok, mint egy kirakójáték, ami egyáltalán nem kapcsolódik az autentikus emberi problémákhoz. Amikor az emberek ma a filozófiára gondolnak, akkor valószínűleg ez jut eszükbe.

A fenti bejegyzés legnagyobb része idézet. Források: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kereszt%C3%A9ny_apologetika#A_%22reform%C3%A1tus_episztemol%C3%B3gia%22
https://palheidfogel.gportal.hu/gindex.php?pg=29824644

A pasztafarianizmus pontosan annyira igazi vallás, mint az összes többi. Az, hogy néhányan paródiának tartják, nem változtat azon a tényen, hogy nincs olyan szempont, amely miatt vallásunk kevésbé volna komolyan vehető, mint bármelyik másik. Pont ez a lényeg. Ha úgy tartja a kedved, csatlakozz Egyházunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://pasztafarianizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr4116078378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása